Ga naar de inhoud
Home » News » Expositie Gemeentehuis Veenendaal

Expositie Gemeentehuis Veenendaal

CoBrA in vogelvlucht Editie Gemeentehuis Veenendaal

3 juni t/m 7 september 2024

Met werken van Karel Appel, Corneille, Mogens Balle, Jacques Doucet en Shinkichi Tajiri

CoBrA 1948-1951
CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstuitingen en kunstopvattingen. De beweging werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam CoBrA is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. 

CoBrA was een begin van een nieuw tijdperk. Deze moest namelijk tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. De kunst stond voor vreugde van totale geestelijke en  artistieke vrijheid. Dit leidde tot veel ophef in Nederland. De kranten spraken vaak over geknoei en gekladder omdat de kunst leek op kindertekeningen. Dit omdat CoBrA kunst een kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst is. Iets wat past binnen het gedachtegoed van de stroming: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar.

Cobra kunstenaars vonden hun inspiratiebronnen in onder andere kindertekeningen, primitieve kunst en volkskunst. Favoriete onderwerpen zijn dieren, met name vogels, katten, honden en slangen. CoBrA kunstenaars sloegen hiermee een nieuwe weg in en zetten zich af tegen de regels van de kunstacademie.

CoBrA in vogelvlucht editie Gemeentehuis Veenendaal
Tijdens de expositie neemt de Gemeente Veenendaal in samenwerking met Stadsmuseum Veenendaal  u mee in een vogelvlucht langs 15 werken van 5 kunstenaars, die een rol gespeeld hebben in deze kunststroming.  De kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door  een particuliere bruikleengever. De tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht is vanaf 3 juni  t/m 7 september 2024 te zien in het Gemeentehuis in Veenendaal.  De expositie in het gemeentehuis is gratis toegankelijk.

Tevens zijn er in het Stadsmuseum Veenendaal 61 werken te zien van 15 verschillende CoBrA kunstenaars. Een bezoek aan de Gemeente Veenendaal én Stadsmuseum Veenendaal is een uitgelezen kans om oog in oog te staan met de kleurrijke werken van CoBrA.

Verkoop kunstwerken
Tijdens de tentoonstelling zijn enkele kunstwerken te koop. Dit gaat in overleg met de particuliere bruikleengever en Stadsmuseum Veenendaal.