Ga naar de inhoud

Primair onderwijs

In Stadsmuseum Veenendaal is veel te zien, leren én beleven. Stadsmuseum Veenendaal biedt diverse educatieve projecten voor scholen.

In deze educatieprojecten leren kinderen en jongeren dat de geschiedenis van het dorp niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van de regionale, nationale en internationale geschiedenis.

Wij hebben een aantal programma’s opgesteld voor scholen, maar we kunnen ook een programma op maat ontwikkelen. Onze educatief medewerkers denken graag met je mee, want er is veel mogelijk. Neem contact op via educatie@stadsmuseumveenendaal.nl

 • Rondleiding in het museum (groep 1-8)
  Samen staan we kort stil bij alle belangrijke momenten van Veenendaal. We bespreken de belangrijkste voorwerpen en de leerlingen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Op verzoek is het mogelijk om een specifiek onderwerp te bespreken.

 • Kijkwijzer (groep 5-8)
  Leer aan de hand van boeiende objecten hoe Veenendaal 500 jaar geleden is ontstaan als veenkolonie.

 • Op stap met Jet en Jan (groep 5/6)
  Maak kennis met het verhaal van Jet en Jan en ontdek het dagelijks leven van een eeuw geleden.

 • Afvalschatten (groep 5/6)
  Ga met je leerlingen terug in de tijd en ontdek de wereld van “afvalschatten”.

 • Veenendaal en de Tweede Wereldoorlog (groep 6-8)
  Duik samen met ons in de geschiedenis van Veenendaal tijdns de Tweede Wereldoorlog. Het project betstaat uit diverse lesonderdelen. 

 • Watersnood in Veenendaal (groep 7-8)
  In 1855 kwam het water in Veenendaal wel twee meter hoog te staan. De watersnoodramp veroorzaakte veel schade, verwoesting en zelf verdrinkingen. Duik met je klas in rampjaar 1855.

 • Wol- en textielfabrieken in Veenendaal (groep 7-8)
  Haal geschiedenis dichtbij en ontdek met je leerlingen dat ook in Veenendaal tijdens en na de industrialisatie veel wol- en textielfabrieken ontstonden.

 • Het oude beroep sigaren maken (groep 7-8)
  Duik de geschiedenis van de Veenendaalse Ritmeester fabriek in en leer hoe hier vroeger sigaren werden gemaakt