Ga naar de inhoud
Home » News » CoBrA in vogelvlucht

CoBrA in vogelvlucht

CoBrA in vogelvlucht
20 februari t/m 7 september 2024

Met werken van
Karel Appel, Corneille, Lucebert, Anton Rooskens, Carl-Henning Pedersen, Lotti
van der Gaag, Mogens Balle, Jacques Doucet, Pol Bury, Pierre Alechinsky,
Constant, Reinhoud D’Haese,  Asger Jorn,
Tajiri en Theo Wolvecamp

 CoBrA 1948-1951

CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstuitingen en kunstopvattingen. De beweging werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam CoBrA is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. 

CoBrA was een begin van een nieuw tijdperk. Deze moest namelijk tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. De kunst stond voor vreugde van totale geestelijke en  artistieke vrijheid. Dit leidde tot veel ophef in Nederland. De kranten spraken vaak over geknoei en gekladder omdat de kunst leek op kindertekeningen. Dit omdat CoBrA kunst een kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst is. Iets wat past binnen het gedachtegoed van de stroming: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar.

Cobra kunstenaars vonden hun inspiratiebronnen in onder andere kindertekeningen, primitieve kunst en volkskunst. Favoriete onderwerpen zijn dieren, met name vogels, katten, honden en slangen. CoBrA kunstenaars sloegen hiermee een nieuwe weg in en zetten zich af tegen de regels van de kunstacademie. 

CoBrA in vogelvlucht
Tijdens de expositie neemt Stadsmuseum Veenendaal u mee in een vogelvlucht
langs ruim 60 werken van 16 kunstenaars, die een rol gespeeld hebben in deze kunststroming.  De kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een particuliere bruikleengever. De tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht is vanaf 20 februari t/m 7 september 2024 te zien in Stadsmuseum Veenendaal.  

Verkoop kunstwerken
Tijdens de tentoonstelling zijn enkele kunstwerken te koop. Dit gaat in overleg met de particuliere bruikleengever en Stadsmuseum Veenendaal.

CoBrA deal

Aansluitend op de tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht heeft Grand Café Bláái een heerlijke CoBrA Deal! Geniet na de expositie nog even verder met dit kleurrijke, smaakvolle, luxe broodje met appelsap, geïnspireerd door de werken van Karel Appel. Exclusief verkrijgbaar bij Grand Café Blàài tot met 7 september 2024. Voor maar €5,75.